TESSA cultureel projectburo
Je leest

Hedendaags glas in lood

0
Inspiratieblog

Hedendaags glas in lood

Zo nu en dan kom je een idee tegen, een concept, een stijl, een manier van denken die je direct aanspreekt. Dit overkwam mij bij het zien van de glas in lood ontwerpen van De Glazerij.

Glas in lood kennen we allemaal wel van de kerkramen en sierramen in huizen. Hoewel ikzelf een groot liefhebber ben van oude spulletjes gemixt met modern design, is een glas in lood raam niet iets wat ik snel aan mijn inrichting zou toevoegen. Totdat ik de ontwerpen van ‘glastronoom’ Guido Dilweg zag. Hij heeft het ouderwetse ambacht een cleane en hedendaagse verschijningsvorm gegeven in de vorm van drips, ruiterlijke voorzetramen en andere ontwerpen.

Geen religieuze voorstellingen, jachttaferelen of bruine kroeg afbeeldingen, maar glas in lood in zijn puurste vorm: een stukje glas omrand met lood. Klinkt simpel, zo ziet het er ook uit, maar zodra het licht er mee gaat spelen, ontwaken de mooiste kleuren, reflecties en vormen. Het heeft een soort magie, die juist doordat het ontwerp is teruggebracht tot de essentie van het glas in lood, nog sterker binnenkomt. Je wordt immers niet afgeleid door een voorstelling die je moet bekijken. Het is een abstracte vorm van kunst.

Gelukkig ben ik niet de enige die De Glazerij inmiddels ontdekt heeft. VT wonen heeft de drips ook in het oog gekregen (figuurlijk dan hè?!).  Gespannen kijk ik uit naar de nieuwe collectie. Ik ben benieuwd wat voor een ideeën Guido nog gaat uitwerken.

Meer info over De Glazerij vind je op deglazerij.nl
Foto: PRCHTG

 

 

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Follow @ Instagram