TESSA cultureel projectburo
Je leest

Fleuramour Alden Biesen

1
Inspiratieblog

Fleuramour Alden Biesen

TESSA Inspiratieblog Fleuramour5

Gegrepen door de Instagram foto’s van Fleuramour vorig jaar, had ik de data van het bloemenevent dit jaar met dikke rode stift in mijn agenda geschreven. Dit ging ik namelijk niet nog een keer missen. Vorig jaar werd ik verrast door dit prachtige evenement waar ik, tot mijn verbazing, nog niet eerder van had gehoord. Het vindt dan wel plaats in België… maar echt maar net over de grens (hemelsbreed zo’n 30 kilometer van mijn woonplaats Sittard verwijderd). Dus eigenlijk schaamde ik me een beetje…

Alhoewel schamen… Het is helaas een veelvoorkomend fenomeen dat inwoners van de Euregio geen goed idee hebben van wat zich net over hun eigen landsgrens afspeelt. Tussen Duitsland en Nederland kun je je nog afvragen of de taal misschien een barrière vormt, maar tussen Nederland en Vlaams België kan je dat uitsluiten. Wat is het dan? Toch een andere cultuur? Of zijn we niet alert genoeg? Want bij nader onderzoek bleek Fleuramour ook vermeld op de pagina van de VVV, maakte L1 al eens een reportage en schreef Chapeau Magazine over het evenement.

Maar genoeg over mijn onwetendheid… of toch niet?! Want mag ik vermelden dat Landcommanderij Alden-Biesen, de locatie van Fleuramour, bijzonder prachtig is?! En dat ik dat stiekem ook niet wist?! Een nieuwe oepsie, maar wel één die voor nog meer ver- en bewondering zorgde bij aankomst bij het evenement. Al vanaf de parkeerplaats genoot ik van een prachtige burcht met slotgracht, kerkje, binnenplaats, mooi onderhouden tuinen met bloemencreaties en diverse bijgebouwen.

TESSA Inspiratieblog Fleuramour1

Oké. De entree à € 20,- p.p. is niet echt een koopje, maar het is het wel waard. De locatie is groots, de bloemencreaties van groot tot klein zijn talrijk, de sfeer is gemoedelijk en er zijn ook nog demonstraties, kraampjes en lekkere hapjes. Mijn favoriete onderdeel? Met grote uitroeptekens het centrepiece op de binnenplaats. Toen ik het voor het eerst zag, viel mijn mond letterlijk open. Het werk van floraal vormgever Tom de Houwer (BE) riep direct allerlei emoties bij me op. De multi-sensorische beleving van het werk met zijn paddenstoelachtige vorm, de verschillende geurende bloemen, afgewisseld met harde texturen, het druppelende water, de mysterieuze stem; het riep bij mij ideeën op over contrasten tussen hard en zacht, tussen bloei en vergankelijk, de levenscyclus, transformatie. Het jaarthema ‘Urban Roots’ van Fleuramour steeg het in ieder geval ver te boven.

In totaal liep ik zo’n 4 uur tussen alle bloemcreaties. Eenmaal thuisgekomen moest ik even bijkomen van alle indrukken die ik had opgedaan. Dit deed ik door de foto’s te bekijken die ik met mijn telefoon had gemaakt. Wauw, dat waren er veel, terwijl ik lang niet alles gefotografeerd had, omdat ik echt wilde genieten van alles wat ik zag en niet constant op een schermpje wou kijken. Na een lange selectie gooide ik een paar foto’s van mijn bezoek aan Fleuramour op Facebook. De oe’s en aa’s kwamen door middel van duimpjes, hartjes en leuke reacties binnengevlogen. En het troostte me dat mijn Facebookvriendjes ook nog niet van dit bloemenevenement hadden gehoord. Nu werden ook zij geprikkeld om richting Alden-Biesen te trekken. En zij hoefden gelukkig geen heel jaar te wachten…

Ook nieuwsgierig geworden? Kijk eens op fleuramour.be

 

Follow @ Instagram