TESSA cultureel projectburo
Je leest

MEGA SING-A-LONG De Domijnen

0
TESSA communiceert

MEGA SING-A-LONG De Domijnen

In 2017 zocht cultuurbedrijf De Domijnen naar een feestelijke afsluiting van Kom bij ons op de bank, de opening van het cultureel seizoen in Sittard-Geleen. Op initiatief van de cultureel intendanten van De Domijnen, Servé Hermans en Michel Sluysmans van Toneelgroep Maastricht werd gekozen voor een MEGA-SING-A-LONG, een voor Sittard-Geleen en Limburg nog onbekend evenement. Als ‘leading man’ van de sing-a-long werd gekozen voor Ernst Daniël Smid.

Ik stond te popelen toen De Domijnen mij vroeg de marketing en communicatie van de MEGA-SING-A-LONG op me te nemen. Ik vond het ook een uitdaging! Bekendheid geven aan een nog niet eerder georganiseerd evenement is altijd spannend.

Hoe zet je het het beste in de markt? Wie zijn je doelgroepen? Hoe bereik je die het beste? Welke uitingen zijn mogelijk binnen het vastgestelde budget? Kortom, tijd voor een goed doordacht plan met een weloverwogen strategie! Want je wilt zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met dit superleuke evenement en je wilt hen prikkelen om mee te zingen met Ernst Daniël Smid in regen of zonneschijn.

TESSA communiceert sing-a-long1 Masterclass
Om de inwoners van Sittard-Geleen en de regio meer bij het evenement te betrekken werd gekozen voor een ‘pre-activiteit’, namelijk een masterclass op 20 augustus. Zangers en zangeressen met of zonder jarenlange ervaring mochten zich hiervoor aanmelden. Zij mochten een nummer naar keuze voor Ernst Daniël Smid zingen en daarna coachte hij hen. Aan het einde van een lange en drukke masterclass-dag (45 deelnemers) selecteerde hij tevens de stemmen van Sittard, die samen met hem mochten optreden tijdens de mega-sing-a-long. De masterclass leverde veel extra publiciteit voor de sing-a-long bij diverse media en zorgde ook voor ‘ambassadeurs’: mensen die door Ernst Daniël Smid gecoacht waren of zelf uitgekozen om met hem op de Markt te zingen.

Ernst Daniël Smid
Ernst Daniël Smid is een charismatische zanger en presentator. Mensen kennen hem vooral van Una Voca Particulare. Voor media, zoals De Limburger, L1 en streekomroep Start en LOES bleek Ernst Daniël Smid een graag gezien gast. Hij werd geïnterviewd bij aankondiging van de MEGA-SING-A-LONG, tijdens de masterclass-dag en was te gast bij het L1 tv-programma Avondgasten en L1 Radio Cultuurcafé. Ook tijdens de sing-a-long waren de krant, streekomroepen en L1 tv aanwezig.

Online
Op website en social media was Ernst Daniël Smid ook duidelijk de ‘leading man’. Hij was onder andere de hoofdpersoon in twee korte promo-filmpjes. Daarnaast heb ik ook korte promo-filmpjes opgenomen met de geselecteerde stemmen van Sittard en ‘influencer’ Math Dirks (een bekende in het licht-klassieke genre en de koorwereld). Deze filmpjes bereikten vooral via Facebook diverse doelgroepen (de stemmen van Sittard waren gekozen in diverse leeftijdscategorieën) en werden veelvuldig geliket en gedeeld.

TESSA communiceert sing-a-long Mondje TESSA communiceert sing-a-long Mondje3 TESSA communiceert sing-a-long Mondje2 TESSA communiceert sing-a-long Mondje1

Photobooth mondjes
Om de MEGA-SING-A-LONG op een verrassende manier onder de aandacht te brengen bedacht ik zingende-photobooth-mondjes als vervanging van de ‘standaard’ A5 flyer. De mondjes hadden diverse voordelen: ze vielen op; winkeliers en andere flyer-locaties waren eerder geneigd om deze mondjes aan hun klanten te presenteren én mensen gingen spontaan met de mondjes op de foto, wat weer via social media extra aandacht opleverde voor het evenement.

En het resultaat?
Een goed gevulde Markt met enthousiaste zangers en zangeressen, die ondanks het regenachtige weer (dat zelfs door een worst* niet helemaal was tegengehouden) toch volop genoten. Ik ben trots! Zeker omdat de sing-a-long in 2018 een vervolg kreeg met ‘leading lady’ Suzan Seegers.


* Het is een goed katholiek gebruik om bij een bijzondere gebeurtenis een worst naar een klooster te brengen, met de vraag of de paters/zusters willen bidden voor goed weer en een mooie dag. Aangezien de voorspelling voor 9 september er niet zo goed uitzag, bood ik een worst aan aan de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Sittard. Daardoor hielden we het, op een klein miezerig drupje na, droog!

Follow @ Instagram